Xa están chegando as datas de Nadal e temos que ir preparando o menú. Convén non deixalo para última hora e, por se acaso, ir practicando un pouquiño. Así que, buscando no libro "Cocina Gallega" de Álvaro Cunqueiro atopeime con varias receitas de ameixas á mariñeira e como non sabía con cal quedarme fixen unha combinación de varias.
- 2 kg de ameixas (as miñas eran da variedade "xapónica")
- 1 cebola (grande)
- 2 dentes de allo
- 1 vaso de viño branco
- 1 folla de loureiro
- 1 culleradiña de pimentón doce
- Un chisco de pemento picante
- 1 cullerada de fariña
- Unhas pólas de pirixel
- Aceite e sal
É importante lavar ben as ameixas. É conveniente poñelas nun recipiente con auga con sal e cambiarlle a auga varias veces para que vaian soltando as areas.
Nunha ola poñemos un pouco de auga coa folla de loureiro picada e as ameixas. Esperamos a que ferva e vaian abrindo. Unha vez abertas retirámolas do lume, escorrémolas e reservámolas. O caldo que queda coámolo para que non queden areas e gardámolo para engadir á salsa.
Nunha tarteira co fondo cuberto de aceite douramos a cebola picada moi miúda ademais do allo tamén picado finamente. Podemos botarlle un pouco de sal fino para que a cebola se vaia amolecendo sen queimar. Engadimos despois o pemento doce e a fariña que farán a base da salsa. Ó cabo dun par de minutos regamos co viño branco e co caldo reservado. É o momento de engadir o pemento picante e rectificar de sal se fora necesario. Deixamos que coza uns dez minutos antes de engadir as ameixas. Esperamos a que dean un fervor, espolvoreamos co pirixel picado e servímolas sen deixar que arrefríen.
É importante que teñamos bastante pan. As ameixas están boas, pero a salsa...
Ya se está acercando la Navidad y tenemos que ir preparando el menú. Conviene no dejarlo para última hora y, por si acaso, ir practicando un poquito. Así que, buscando en el libro "Cocina Gallega" de Álvaro Cunqueiro me encontré con varias recetas de almejas a la marinera y como no sabía con cuál quedarme hice una combinación de varias.
En una olla ponemos un poco de agua con una hoja de laurel picada y las almejas. Esperamos a que hierva y vayan abriendo. Una vez abiertas las retiramos del fuego, las escurrimos y las reservamos. El caldo que queda lo colamos para que no queden arenas y lo guardamos para añadirlo a la salsa.
Se non queredes sopear
este prato non debedes cociñar.
E, por suposto,
que teñades un...
BO NADAL!
- 2 kg de almejas (las mías eran de la variedad "japónica")
- 1 cebolla (grande)
- 2 dientes de ajo
- 1 vaso de vino blanco
- 1 hoja de laurel
- 1 cucharadita de pimentón dulce
- Una pizca de pimiento picante
- 1 cucharada de harina
- Unas ramas de perejil
- Aceite y sal
Es importante lavar bien las almejas. Es conveniente ponerlas en un recipiente con agua con sal y cambiarle el agua varias veces para que vayan soltando las arenas.
En una olla ponemos un poco de agua con una hoja de laurel picada y las almejas. Esperamos a que hierva y vayan abriendo. Una vez abiertas las retiramos del fuego, las escurrimos y las reservamos. El caldo que queda lo colamos para que no queden arenas y lo guardamos para añadirlo a la salsa.
En una tartera con el fondo cubierto de aceite doramos la cebolla picada muy menuda además del ajo también picado finamente. Podemos echarle un poco de sal fina para que la cebolla se vaya ablandando sin quemarse. Añadimos después el pimiento dulce y la harina que harán la base de la salsa. Removemos y al cabo de un par de minutos regamos con el vino blanco y con el caldo reservado. Es el momento de añadir el pimiento picante y rectificar de sal si fuera necesario. Dejamos que cueza unos diez minutos antes de añadir las almejas. Esperamos a que hiervan, espolvoreamos con el perejil picado y las servimos sin dejar que enfríen.
Es importante disponer de bastante pan. Las almejas están buenas, pero la salsa...
Si no queréis sopear
este plato no debéis cocinar.
Y, por supuesto,
que tengáis una...
¡FELIZ NAVIDAD!
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