Aínda que xa podemos dar por rematado o Nadal, non podo deixarvos sen esta receita. Máis que unha receita é unha tradición familiar que non pode caer no esquecemento. Nestes tempos de crise o que reciba por Nadal unha destas bolas de pan pode considerarse un dos máis afortunados. Eu teño a sorte de recibir dúas todos os anos e o privilexio de contar coa miña nai que é quen as fai. A partires de agora teño o firme propósito de aprender para que esta tradición non se perda, pero me atopo con algunhas dificultades: miña nai cociña "a rumbo” sen pesos nin medidas o que mo pon moi difícil. Xa sabedes que os bos cociñeiros non miden os seus ingredientes e teñen a sorte de que os seus pratos son exquisitos. Iso mesmo é o que lle pasa as bolas feitas por miña nai: son exquisitas e case que podedes esquecervos do resto da cea de noiteboa ou ano vello, co pan é máis que suficiente. Teño que aclararvos dúas cousas máis: o forno é o tradicional quentado con leña e medindo a temperatura tamén “a ollo” (cando o teito se pon branco o a fariña se queima) e as cantidades dos ingredientes son moi grandes(tede en conta que a miña nai fixo 6 bolas de pan). E falando de ingredientes, temos as especies para bola das que aínda non fun capaz de descubrir a súa composición. Véndense nas tendas tradicionais de alimentación e se lle botan tamén ás morcillas. Dito todo isto poñámonos man á obra e que teñades moita sorte no voso intento.
· 4 kg de fariña de millo, aproximadamente(pola cantidade que lle vin amasar á miña nai)
· Auga con sal, ben quente ( case fervendo)
· ½ l. de nata líquida
· 700 g. de margarina (aproximada)
· 300 g. de fermento fresco de panadería (aproximada)
· Fermento feito o día anterior
· 1 kg. de fariña de centeo
· Fariña de trigo que admite a masa
· Uvas pasas e noces en boa cantidade
· Especies para pan doce
· Kilo e medio de azucre
· Kilo e medio de azucre
En primeiro lugar poñemos a fariña de millo nun recipiente suficientemente grande que nos permita amasar. Engadimos auga quente e empezamos a embolar a masa cunha culler de madeira.
Engadimos o fermento que xa fixemos o día anterior e deixamos que arrefríe a masa. Cando baixa a temperatura engadimos as especies para pan e amasamos un pouco (facemos isto cada vez que engadimos un ingrediente). A continuación poñemos a nata, seguimos coa margarina
e rematamos co azucre.
Volvemos amasar e engadimos o fermento fresco e a fariña de centeo.
Engadimos o fermento que xa fixemos o día anterior e deixamos que arrefríe a masa. Cando baixa a temperatura engadimos as especies para pan e amasamos un pouco (facemos isto cada vez que engadimos un ingrediente). A continuación poñemos a nata, seguimos coa margarina
e rematamos co azucre.
Volvemos amasar e engadimos o fermento fresco e a fariña de centeo.
Neste momento deixamos a culler de madeira e empezamos a meter as mans na masa. Agora é cando miña nai valeira a masa nunha artesa que é onde se amasan grandes cantidades de pan. É o momento de engadir a fariña de trigo segundo admita a masa.
Deixamos para o final as uvas pasas e as noces( a algúns lles gusta engadir piñóns, figos pasos picados,…).
Espallamos un pouco de fariña no recipiente que tiñamos ao principio, poñemos a masa e tapamos cun pano fino.
Deixamos para o final as uvas pasas e as noces( a algúns lles gusta engadir piñóns, figos pasos picados,…).
Espallamos un pouco de fariña no recipiente que tiñamos ao principio, poñemos a masa e tapamos cun pano fino.
Temos que deixar que a masa levede durante unhas 6 horas. Pasado este tempo, formamos as bolas de pan e volvemos a deixar subir durante unhas 2 horas.
Asegúrovos que teredes un bo proveito.
Aunque la Navidad ya está acabada, no puede dejar de poner esta receta. Más que una receta es una tradición familiar que no puede caer en el olvido. En estos tiempos de crisis el que reciba por Navidad una de estas bollas de pan se puede considerar una persona de las más afortunadas. Yo tengo la suerte de recibir dos todos los años y el privilegio de contar con mi madre que es quien las hace. A partir de ahora tengo el firme propósito de aprender para que esta tradición no se pierda, pero me encuentro con algunas dificultades: mi madre cocina “a rumbo” sin pesos ni medidas y esto me lo pone muy difícil. Ya sabéis que los buenos cocineros no miden sus ingredientes y tienen suerte pues sus platos son exquisitos. Eso mismo es lo que le pasa a las bollas hechas por mi madre: son exquisitas y casi podéis olvidaros del resto de la cena de noche buena o año viejo, con el pan es más que suficiente. Tengo que aclararos dos cosas más: el horno es el tradicional calentado con leña y midiendo la temperatura también “a ojo”( cuando el techo se pone blando o la harina se quema) y las cantidades de ingredientes son muy grandes (tened en cuenta que mi madre hizo 6 bollas de pan). Y hablando de ingredientes, tenemos las especies para bolla de las que aún no fui capaz de descubrir su composición. Se venden en las tiendas tradicionales de alimentación y se le echan también a las morcillas. Dicho todo esto pongámonos mano a la obra y que tengáis mucha suerte en vuestro intento.
· 4 kg de harina de maíz, aproximadamente (según la cantidad que le vi amasar a mi madre)
· Agua con sal, bien caliente (casi hirviendo)
· ½ l. de nata líquida
· 700 g de margarina (aproximada)
· 300 g de levadura fresca de panadería (aproximada)
· Masa madre hecha el día anterior
· 1 kg de harina de centeno
· Harina de trigo que admita la masa
· Uvas pasas y nueces en buena cantidad
· Especies para pan dulce
· Kilo y medio de azúcar
· Kilo y medio de azúcar
En primer lugar ponemos la harina de maíz en un recipiente suficientemente grande que nos permita amasar. Añadimos agua caliente y empezamos a embolar la masa con una cuchara de madera.
Añadimos la masa madre que ya hicimos el día anterior y dejamos que enfríe la masa. Cuando baja la temperatura añadimos las especies para pan y amasamos un poco (hacemos esto cada vez que añadimos un ingrediente). A continuación ponemos la nata, seguimos con la margarina
y acabamos con el azúcar.
Volvemos a amasar y añadimos la levadura de panadería y la harina de centeno.
Añadimos la masa madre que ya hicimos el día anterior y dejamos que enfríe la masa. Cuando baja la temperatura añadimos las especies para pan y amasamos un poco (hacemos esto cada vez que añadimos un ingrediente). A continuación ponemos la nata, seguimos con la margarina
y acabamos con el azúcar.
Volvemos a amasar y añadimos la levadura de panadería y la harina de centeno.
En este momento dejamos la cuchara de madera y empezamos a meter las manos en la masa. Ahora es cuando mi madre vacía la masa en una artesa que es donde se amasan grandes cantidades de pan. Es el momento de añadir la harina de trigo a medida que admita la masa.
Dejamos para el final las uvas pasas y las nueces (a algunos les gusta añadir piñones, higos pasos picados,…).
Espolvoreamos un poco de harina en el recipiente que teníamos al principio, ponemos la masa y tapamos con un paño fino.
Dejamos para el final las uvas pasas y las nueces (a algunos les gusta añadir piñones, higos pasos picados,…).
Espolvoreamos un poco de harina en el recipiente que teníamos al principio, ponemos la masa y tapamos con un paño fino.
Tenemos que dejar que la masa leude durante unas 6 horas. Pasado este tiempo, formamos las bollas de pan y volvemos a dejar subir durante unas 2 horas.
Yo soy una de las afortunadas que también recibe una bolla de pan dulce el día de nochebuena. Os aseguro que están buenísimas.
ResponderEliminarAhora nos toca practicar para seguir repartiendo fortuna.
ResponderEliminar