BOLLITOS DE MEMBRILLO
Chegou o outono, chegaron os días máis curtos, chegaron as chuvias, baixa a temperatura e... metémonos na cociña.
É a época da recollida: das uvas, do millo, dos pementos, dos últimos tomates, dos figos, das mazás, do marmelo,...
Nesta zona non houbo gran cantidade de marmelos, pero meus pais trouxeron moitos de Neiras e tocou facer doce de marmelo. Despois ao conxelador para ir consumindo pouco a pouco durante o ano.
Estaba buscando algunha receita na que empregar o marmelo cando me atopei neste blog "Dulce y salado" cunha receita moi interesante. Só tiña o xa coñecido ingrediente prohibido: o ovo. Por suposto modifiquei a receita e quedou así:
- 700 gr de fariña de forza
- 35 gr de fermento de panadería
- 75 gr de manteiga
- 100 gr de azucre
- Un chisco de sal
- Unha cullerada de mel
- 250 ml de leite morno
- Marmelo
- Manteiga derretida para vernizar
- Azucre en po.
Varias horas antes o mesmo o día anterior sacamos a manteiga da neveira para que amoleza, pero non derreta. Facemos un volcán coa fariña e engadimos a manteiga, o fermento, o azucre e o mel. Pouco a pouco imos engadindo o leite morno e imos amasando. A masa ten que quedar suave e elástica. É posible que non necesitemos todo o leite pois dependerá da fariña e da súa absorción de líquidos.
Despois de amasar deixamos que levede a masa ata que dobre o seu volume. Co rolo estiramos a masa o máis fina que poidamos e cortámola formando cadrados. Poñemos un anaco de marmelo no medio e cerramos unindo punta con punta. Para axudar a formar os "paquetes" podemos humedecer un pouco as puntas da masa con auga.
Deixamos os "boliños" enriba do papel de forno colocando o peche da masa cara abaixo. Cando estean todos feitos derretemos un pouco de manteiga e vernizámolos. Esperamos a que leveden e quentamos o forno a 200º. No momento de metelos baixamos a temperatura a 180º e deixámolos no forno entre 8 e 10 minutos. Deixamos que arrefríen encima dunha reixa. Antes de comelos engadímoslles o azucre en po.
Cando fixen estes boliños non quedei moi convencida: pensei que podía resultar demasiada masa con respecto ao marmelo, pero o boliño resultou ser esponxoso e fácil de comer. Para acabar de convencerme non tiven máis que levarllos aos meus compañeiros de traballo e observar como ían desaparecendo: é a mellor proba para unha cociñeira.
Llegó el otoño, llegaron los días cortos, llegaron las lluvias. baja la temperatura y ... nos metemos en la cocina.
Es la época de la cosecha: las uvas, el maíz, los pimientos, los últimos tomates, los higos, las manzanas, el membrillo.
En esta zona no hubo gran cantidad de membrillos, pero mis padres trajeron muchos de Neiras y tocó hacer dulce de membrillo. Después al congelador para ir consumiendo poco a poco durante el año.
Estaba buscando alguna receta en la que emplear el membrillo cuando me encontré en este blog "Dulce y salado" con una receta muy interesante. Sólo tenía el ya conocido ingrediente prohibido: el huevo. Por supuesto modifiqué la receta y quedó así:
- 700 gr de harina de fuerza
- 35 gr de levadura de panadería
- 75 gr de mantequilla
- 100 gr de azúcar
- Una pizca de sal
- Una cucharada de miel
- 250 ml de leche templada
- Membrillo
- Mantequilla derretida para barnizar
- Azúcar en polvo
Varias horas antes o incluso el día anterior sacamos la mantequilla de la nevera para que ablande, pero no derrita. Formamos un volcán con la harina y añadimos la mantequilla, la levadura, el azúcar y la miel. Poco a poco vamos añadiendo la leche templada y amasamos. La masa tiene que quedar suave y elástica. Es posible que no necesitemos toda la leche pues dependerá de la harina y de su absorción de líquidos.
Después de amasar dejamos que leve la masa hasta que doble su volumen. Con el rodillo estiramos la masa lo más fina que podamos y la cortamos formando cuadrados. Ponemos un trozo de membrillo en el medio y cerramos uniendo punta con punta. Para ayudar a formar los "paquetes" podemos humedecer un poco las puntas de la masa con agua.
Dejamos los "bollitos" encima del papel de horno colocando el cierre de la masa cara abajo. Cuando estén todos hechos derretimos un poco de mantequilla y los barnizamos. Esperamos a que leven y calentamos el horno a 200º. En el momento de meterlos bajamos la temperatura a 180º y los dejamos en el horno entre 8 y 10 minutos. Dejamos que enfríen encima de una rejilla. Antes de comerlos les añadimos el azúcar en polvo.
Cuando hice estos bollitos no quedé muy convencida: pensé que podía resultar demasiada masa con respecto al membrillo, pero el bollito resultó ser esponjoso y fácil de comer. Para acabar de convencerme sólo tuve que llevárselos a mis compañeros de trabajo y observar como iban desapareciendo: es la mejor prueba para una cocinera.
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