É tempo de Nadal e para moitos é tempo de agasallos, de romperse a cabeza pensando que imos mercar e canto imos gastar.
Pero non fai falta chegar a eses extremos: un pequeno detalle feito con agarimo pode ser o mellor dos agasallos. Máis aínda se o facemos coas nosas propias mans e o empaquetamos con cariño: unha boa presentación anima e ás veces é bo poñer máis dun sentido en xogo.
A todo isto, teño unha manía: bote que pillo, bote que gardo. Bueno, neste caso non foi manía, foi unha boa oportunidade para reutilizar.
Gústanme moito estes botes de vidro. Son de café e teñen unha tapa tamén de vidro que encaixa perfectamente a presión. Teño moitos coas herbas aromáticas que recollemos na horta: ourego, tomiño, nébeda, fiúncho, loureiro,... pero desta volta cheos de galletas (bote e tapa), un lazo e unha galleta máis no exterior forma o detalle especial para persoas especiais.
A receita das galletas é a seguinte:
- 100 gr de azucre moreno
- 75 gr de mel
- 200 gr de manteiga
- 30 ml de leite
- 400-450 gr de fariña
- 3 culleradiñas de café ben cheas de especies de Nadal.
Para a glasa:
- Azucre en po
- Unhas gotas de aroma de vainilla
- Un pouco de auga
Para adornar:
- Azucre dourado
A receita é como a das galletas de xenxibre, pero cambiando algúns ingredientes.
As especies de Nadal son as que usa miña nai para facer o pan de Nadal. Son unha mestura de varias. Xa comentei algunha vez que eu mércoas nunha tenda de comestibles tradicional onde as venden ó peso. En realidade son as especies que se empregan para facer as morcillas na época de matanza e, segundo a vendedora, tamén hai que llas bota ás filloas de sangue.
Volvendo á receita, batemos co batedor de montar a tona a manteiga (que xa levará un tempo fóra de neveira) xunto co azucre, mel, leite e especies. Engadimos a fariña e imos amasando. Deixamos que arrefríe a masa unha media hora na neveira, estirámola (podemos axudarnos de film ou papel vexetal) e cortamos coas formas que nos gusten. Metémolas no forno a 180º durante 15 minutos. Cando as saquemos do forno deixamos que arrefríen nunha rella e podemos decoralas. Eu fíxenas un día, gardeinas de decoreinas ao día seguinte.
Para decorar, co accesorio de montar a tona, batín o azucre en po coas gotas de aroma de vainilla (sen pasarnos ou darémoslle demasiado aroma) e un pouco de auga. A auga é mellor botarlla pouco a pouco e ir comprobando o espesor. Moi espesa é difícil de manexar e moi líquida escórrese e non queda ben. Hai que atopar o punto intermedio.
A medida que decoramos polvoriñamos co azucre dourado. Deixamos que sequen un par de horas polo menos e gardámolas.
"Neixentas na cociña" deséxavos:
Es tiempo de Navidad y para muchos es tiempo de regalos, de romperse la cabeza pensando qué vamos a comprar y cuánto vamos a gastar.
Pero no hace falta llegar a esos extremos: un pequeño detalle hecho con cariño puede ser el mejor de los regalos. Y más aún si lo hacemos con nuestras propias manos y lo empaquetamos con cariño: una buena presentación anima y, a veces, es bueno poner más de un sentido en juego.
Además, tengo una manía: bote que pillo, bote que guardo. Bueno en este caso no fue una manía, fue una buena oportunidad para reutilizar.
Me gustan mucho estos botes de vidrio. Son de café y tienen una tapa también de vidrio que encaja perfectamente a presión. Tengo muchos con las hierbas aromáticas que recogemos en la huerta: orégano, tomillo, nébeda, hinojo, laurel,... pero esta vez llenos de galletas (bote y tapa), un lazo y una galleta más en el exterior forma el detalle especial para personas especiales.
La receta de las galletas es la siguiente:
- 100 gr de azúcar moreno
- 75 gr de miel
- 200 gr de mantequilla
- 30 ml de leche
- 400-450 gr de harina
- 3 cucharaditas de café bien llenas de especies de Navidad.
Para la glasa:
- Azúcar en polvo
- Unas gotas de aroma de vainilla
- Un poco de agua
Para adornar:
- Azúcar dorado
La receta es como la de las galletas de jengibre, pero cambiando algunos ingredientes.
Las especies de Navidad son las que usa mi madre para hacer el pan de Navidad. Son una mezcla de varias. Ya comenté alguna vez que yo las compro en una tienda de comestibles tradicional donde las venden al peso. En realidad son las especies que se usan para hacer las morcillas en la época de matanza y, según la vendedora, también hay quien se las echa a las filloas de sangre.
Volviendo a la receta, batimos con la batidora de montar la nata la mantequilla (que ya llevará un tiempo fuera de la nevera) junto con el azúcar, miel, leche y especies. Añadimos la harina y vamos amasando. Dejamos que enfríe la masa una media hora en la nevera, la estiramos (nos podemos ayudar de film o papel vegetal) y la cortamos con las formas que nos gusten. Las metemos en el horno a 180º durante 15 minutos. Cuando las saquemos del horno dejamos que enfríen en una rejilla y podemos decorarlas. Yo las hice un día, las guardé y las decoré al día siguiente.
Para decorar, con el accesorio de montar la nata, batí el azúcar en polvo con las gotas de aroma de vainilla (sin pasarnos o le daremos demasiado aroma) y un poco de agua. El agua es mejor echarla poco a poco, gota a gota, e ir comprobando el espesor. Muy espesa es difícil de manejar y muy líquida se escurre y no queda bien. Hay que encontrar el punto intermedio.
A medida que decoramos espolvoreamos con el azúcar dorado. Dejamos que se sequen un par de horas por lo menos y las guardamos.
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