jueves, 13 de octubre de 2011

EMPANADA DE ZAMBURIÑAS

    EMPANADA DE ZAMBURIÑAS

    A empanda é un prato que admite moitas variacións e ademáis é moi doado facela evitando o ovo, o alimento que non tomamos na nosa casa.

    Ingredientes para o recheo:
  • 700 g. de zamburiñas ( as miñas eran conxeladas e sen cuncha)
  • 250 g. de gambas peladas.
  • 75 g. de "bacon" en taquiños.
  • 2 cebolas grandes
  • 1 pemento morrón.
  • 1 culleradiña de sal
  • 1 culleradiña de pemento doce.
  • Aceite de oliva.

    Ingredientes para a masa:
  • 250 ml de auga.
  • 100 ml de aceite do recheo.
  • 1 culleradiña de sal
  • 25 g. de fermento fresco de panadería.
  • Fariña que admita ( 600 ou 700 g. aprox.)

    Nunha sartén ou nunha pota botamos aceite de oliva e poñemos a quentar.  Picamos as dúas cebolas e o pemento morrón e incorporálos no aceite.  Mentres temos que ter ben limpas as zamburiñas.  Soamente debe quedar a carne branca e a parte laranxa.  Hai que pasalas por varias augas pois soltan bastantes areas.  Cando a cebola xa está transparente engadimos durante uns minutos as zamburiñas, as gambas e o "bacon".  Salamos e botamos o pemento doce.  Escurrimos o recheo e conservamos o líquido para agregarlle unha parte á masa e para vernizar a empanada máis tarde.


    Imos agora coa masa.  Facemos un volcán coa fariña e no medio engadimos o resto dos ingredientes:  a auga templada coa levadura disolta, o líquido do recheo e o sal.  Amasamos.  Ao mellor é preciso engadir máis fariña.  Vai depender do tipo de fariña e de como absorba os líquidos.  Se temos unha amasadora ou unha panificadora poñemos primeiro os líquidos xunto co sal, engadimos a fariña e, por último, a levadura e deixamos que amase a máquina.  Se a masa non se despega ou está demasiado líquida teremos que engadir fariña.  Unha boa masa forma unha bola que se despega das paredes da panificadora.

    Agora deixamos que levede a entre 1/2 hora e unha hora.  Dividimos a masa en dúas partes;  unha delas a estiramos co rolo e a poñemos na bandexa do forno( xa teremos posto un papel de forno nela).  Extendemos sobre ela o recheo escurrido e estiramos a segunda parte da masa que servirá de tapa.  Unimos as dúas masas polos bordes, pinchamos a superficie e facemos un burato no medio para que respire.  Se nos sobra masa podemos adornar a empanada con tiras ao noso gusto.  Para vernizar eu empreguei o líquido que sobrou do recheo.


    Metemos no forno, que xa estará quente, a 220º en posición baixa con resistencia superior e inferior.  Estará feita nuns 40 minutos.  Espero que vos guste tanto como gustou na miña casa.


    La empanada es un plato que admite muchas variaciones y además es muy fácil hacerla evitando el huevo, el alimento que no tomamos en casa.
    Ingredientes para el relleno:
  • 700 g. de zamburiñas ( las mías eran congeladas y sin concha)
  • 250 g. de gambas peladas.
  • 75 g. de "bacon" en taquitos.
  • 2 cebollas grandes.
  • 1 pimiento morrón.
  • 1 cucharadita de sal.
  • 1 cucharadita de pimiento dulce.
  • Aceite de oliva.


    Ingredientes para la masa:
  • 250 ml. de agua.
  • 100 ml. de aceite del relleno.
  • 1 cucharadita de sal.
  • 25 g. de levadura fresca de panadería.
  • Harina que admita.

    En una sartén o en una cacerola echamos aceite de oliva.  Picamos las dos cebollas y el primiento morrón y los incorporamos al aceite.  Mientras tenemos que tener bien limpias las zamburiñas.  Solamente debe quedar la carne blanca y la parte anaranjada.  Hay que pasarlas por varias aguas pues sueltan bastantes arenas.  Cuando la cebolla ya está transparente añadimos durante unos minutos las zamburiñas, las gambas y el "bacon".  Salamos y echamos el pimiento dulce.  Escurrimos el relleno y conservamos el líquido para agregarle una parte a la masa y para barnizar la empanada más tarde.

    Vamos ahora con la masa.  Hacemos un volcán con la harina y en el medio añadimos el resto de los ingredientes:  el agua templado con la levadura disuelta, el líquido del relleno y la sal.  Amasamos.  Es posible que necesitemos añadir más harina.  Va a depender del tipo de harina y de como absorba los líquidos.  Si tenemos una amasadora o una panificadora ponemos primero los líquidos junto con la sal, añadimos la harina y, por último, la levadura y dejamos que amase la máquina.  Si la masa no se despega o está demasiado líquida tendremos que añadir harina.  Una buena masa forma una bola que se despega de las paredes de la panificadora.

    Ahora dejamos que leve entre 1/2 hora y una hora.  Dividimos la masa en dos partes; una de ellas la estiramos con el rodillo y la ponemos en la bandeja del horno ( ya tendremos puesto un papel de horno en ella).  Extendemos sobre ella el relleno escurrido y estiramos la segunda parte de la masa que servirá de tapa.  Unimos las dos masas por  los bordes, pinchamos la superficie y hacemos un agujero en el centro para que respire.  Si nos sobra masa podemos adornar la empanada con tiras a nuestro gusto.  Para barnizar yo usé el líquido que sobró del relleno.

    Metemos en el horno, que ya estará caliente, a 220º en posición baja con resistencia superior e inferior.  Estará hecha en unos 40 minutos.  Espero que os guste tanto como gustó en nuestra casa.





 

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